Chemex Brew Guide

Chemex Brew Ratio Guideline by Stiller's Coffee

Chemex brygmetode minder til forveksling meget om Madan Blå metode.

Der er mange ligheder – borset fra at tragten også er filteret. Denne metoder giver en dejlig sødelig karakter og en længere eftersmag pga. den længere kontakt tid med vand.

Filteret er et 4 lags filter – noget kraftigere end Hario filter, hvilket betyder at man skal kværne kaffe noget grovere ved brygning.

Det må helst ikke tage mere end 4 min og brygge din kaffe. Hvis dette er tilfældet, kan det være fordi du enten kværner for fint, eller ikke hælder kraftigt nok, efter blooming time.

Det anbefales at brygge kaffen med en vand temperatur mellem 91,5-95,5 grader. Vandet skal helst ikke koges op, da det kan efterlade en flad eftersmag i kaffen, hvis ilten koges ud af vandet.

Brug altid frisk kværnet kaffe, det får du et bedre udbytte af.

Anvend det varme vand du skal brygge kaffen med, til at skylle filteret og varme din karaffel op med. Tøm derefter vandet i karaflen – inden du begynder at brygge kaffen.

Overhæld kaffen med det varme vand – så kaffen kun lige er dækket. Lad den trække/bloome som beskrevet i nedenstående skema, så kaffepartiklerne får tid til at svulme op. Du får en bedre udnyttelse af kaffebønnerne.

Hvis du vil nørde rigtig meget med kaffen – er det god ide og tage tid på dine intervaller, og afstemme vandmængden, i din interval brygning, ved at måle på mængde af vand i gram og den tid det tager og brygge det.

Opbyg filteret/bryningen ved at hælde resten af det opvarmede vand i en homogén stråle – i en cirkulær bevægelse når du brygger kaffen. Filteret brygges trinvis op – uden af kaffen i filteret udtørrer.

Hvis du bruger 40g til din kaffe, skal du ikke anvende filterets fulde kapacitet – og kun hælde vand til ca. 3/4 dele af filteret.

Her er et eksempel på min brygtid ved 40g kaffe.

Pre infusion: ca 60g vand
Efter blooming: 270g vand (med en kraftig stråle/for at skabe turbulens i filteret)
3 takt: 350g vand
4 takt: 450g vand
5 takt: 550g vand

3 kops Chemex = min mængde 16g og max 31g kværnet kaffe

Kaffe dosering/mængde

Mindre kaffe = finere kværningsgrad

Mere Kaffe = grovere kværningsgrad

Blooming time

 

Færdige mængde / brew /

coffee liquid target mass

16g 10-20 sec 220g
22g 15-25 sec 270g
31g 20-30 sec 440g

 

6 kops Chemex = min mængde 31g og max 50g kværnet kaffe

Kaffe dosering/mængde

Mindre kaffe = finere kværningsgrad

Mere Kaffe = grovere kværningsgrad

Blooming time Færdige mængde / brew /

coffee liquid target mass

31g 30-40 sec 440g
40g 40-50 sec 550g
50g 50-60 sec 650g

 

8 kops Chemex = min mændge 31g og max 65g kværnet kaffe

Kaffe dosering/mængde

Mindre kaffe = finere kværningsgrad

Mere Kaffe = grovere kværningsgrad

Blooming time Færdige mængde / brew /

coffee liquid target mass

31g 30-40 sec 440g
40g 40-50 sec 550g
50g 50-60 sec 650g
65g 50-60 sec 840g