Your Chemex Brew Guide
Chemex Brew Ratio Guideline by Stiller's Coffee
Tag et kig på youtube klippet med brygning af Chemex
her er også hvordan du brygger med en 2 cups
Chemex er en rigtig god måde at brygge kaffe på, hvis du vil fremme den lange eftersmag og sødme i kaffen.
Modellen findes i 3 forskellige varianter.
3 cups, 6 cups og 8 kops. I nedenstående skema, kan du følge anvisning hvor meget du kan brygge i hver af de 3 modeller.
Lidt om kaffe filteret til din chemex.
Filteret er foldet i 4 lag – hvoraf de 3 lag, når det foldes ud, skal anbringes så de vender samme retning som hælde siden.
Det må helst ikke tage mere end 4 min og brygge din kaffe. Hvis dette er tilfældet, kan det være fordi du enten kværner for fint, eller ikke hælder kraftigt nok, når du brygger din kaffe.
Kaffe der er frisk kværnet giver som regel altid det bedste resultat.
Det anbefales at brygge kaffen med en vand temperatur mellem 91,5-95,5 grader. Vandet skal helst ikke koges op, da det kan efterlade en flad eftersmag i kaffen, hvis ilten koges ud af vandet.
Anvend det varme vand du skal brygge kaffen med, til at skylle filteret og varme din karaffel op med. Tøm derefter vandet i karaflen – inden du begynder at brygge kaffen.
Overhæld kaffen med det varme vand – så kaffen kun lige er dækket.
Lad den trække/bloome som beskrevet i nedenstående skema, så kaffepartiklerne får tid til at svulme op. Det giver dig en bedre udnyttelse af kaffebønnerne.
Hvis du vil nørde rigtig meget med kaffen – er det god ide og tage tid på dine intervaller, og afstemme vandmængden, i din interval brygning, ved at måle på mængde af vand i gram og den tid det tager og brygge det.
Opbyg filteret/bryningen ved at hælde resten af det opvarmede vand i en homogén stråle – i en cirkulær bevægelse når du brygger kaffen. Filteret brygges trinvis op – uden af kaffen i filteret udtørrer.
Hvis du bruger 30g til din kaffe, skal du ikke anvende filterets fulde kapacitet – og kun hælde vand til ca. 3/4 dele af filteret.
Her er et eksempel på min brygtid ved 30g kaffe.
Pre infusion: ca 80-90 g vand -når du hældt den første mængde, så lad kaffe stå.
-----den skal have tid til at svulme op/også kaldet blooming.
Efter blooming: 270g vand (med en kraftig stråle/for at skabe turbulens i filteret)
/lad kaffen synke lidt...og hæld derefter optil 350g
/lad kaffen synke lidt...og hæld derefter optil 440g
3 kops Chemex = min mængde 15g og max 25g kværnet kaffe |
||
Kaffe dosering/mængde
Mindre kaffe = finere kværningsgrad Mere Kaffe = grovere kværningsgrad |
Blooming time
|
Færdige mængde / brew /
coffee liquid target mass |
15g | 10-20 sec | 230g |
22g | 15-25 sec | 3000g |
25g | 20-30 sec | 380g |
6 kops Chemex = min mængde 31g og max 50g kværnet kaffe |
||
Kaffe dosering/mængde
Mindre kaffe = finere kværningsgrad Mere Kaffe = grovere kværningsgrad |
Blooming time | Færdige mængde / brew /
coffee liquid target mass |
30g | 30-40 sec | 440g |
40g | 40-50 sec | 550g |
50g | 50-60 sec | 650g |
8 kops Chemex = min mændge 30g og max 65g kværnet kaffe |
||
Kaffe dosering/mængde
Mindre kaffe = finere kværningsgrad Mere Kaffe = grovere kværningsgrad |
Blooming time | Færdige mængde / brew /
coffee liquid target mass |
30g | 30-40 sec | 440g |
40g | 40-50 sec | 550g |
50g | 50-60 sec | 650g |
65g | 50-60 sec | 840g |