Hario Brew Guide
Hario brew ratio guideline by Stiller's Coffee
Tag et kig på youtube linket her
Hvis du vil nørde rigtig meget med kaffen – er det god ide og tage tid på dine intervaller, og afstemme vandmængden, i din interval brygning, ved at måle på mængde af vand i gram og den tid det tager og brygge det.
Det anbefales at brygge kaffen med en vand temperatur mellem 91,5-95,5 grader. Vandet skal helst ikke koges op, da det kan efterlade en flad eftersmag i kaffen, hvis ilten koges ud af vandet.
Brug altid frisk kværnet kaffe, det får du et bedre udbytte af.
Anvend det varme vand du skal brygge kaffen med, til at skylle filteret og varme din glaskaraffel op med. Tøm derefter vandet i karaflen – inden du begynder at brygge kaffen.
Overhæld kaffen med det varme vand i små cirkulære bevægelser – så kaffen kun lige er dækket. Jeg bruger ca. 50g vand til at dække kaffen, ved 1 kop og ca. 80g vand til en 2 cups.
Den første proces er en infusion af vand - hvorefter kaffen/partiklerne begynder at bloome op / hvor partiklerne udvider sig.
Lad den trække/bloome som beskrevet i nedenstående skema, så kaffepartiklerne får tid til at svulme op. Derved opnår du en bedre udnyttelse af dine kaffebønner.
Opbyg filteret/bryningen ved at hælde resten af det opvarmede vand i en homogén stråle – i en cirkulær bevægelse når du brygger kaffen. Filteret brygges trinvis op – uden af kaffen i filteret udtørrer.
Kaffen i filteret skal have lov til at synke – men ikke tørre ud. Så det er vigtigt at holde kaffen i gang, og som der står nedenstående kan man tage tid og veje den mængde der anvendes når det bygges op.
Og når den er færdig med at bloome op, anvender jeg ca. 150g “bare for at give en ide, hvordan opstarten er”
1 cup Hario = min mængde 15g og max 19g kværnet kaffe Den samlede brygtid afhænger af kaffens varietet. Men som pejlepunkt tager det ca. 1:50-2:00 sek at brygge nedenstående mængde. |
||||
Kaffe dosering/
|
Pre -infuse /den mængde vand du skal bruge til at dække kaffen i første trin |
Blooming/
|
Herefter i følgende mængder |
Færdige mængde / brew /coffee liquid target mass |
15g |
50g |
15-20 sec |
150g /190g /230g |
230g |
16g |
50g |
15-20 sec |
150g /190g /230g |
230g |
17g |
50g |
15-20 sec. |
150g /190g /230g |
230g |
2 cup Hario = min mængde 25g og max 30g kværnet kaffe Den samlede brygtid afhænger af kaffens varietet. Men som pejlepunkt tager det ca. 2:10-2:20 sek at brygge nedenstående mængde. |
||||
Kaffe dosering/
|
Pre -infuse /den mængde vand du skal bruge til at dække kaffen i første trin |
Blooming
|
Herefter i følgende mængder |
Færdige mængde / brew /coffee liquid target mass |
25g |
70-80g |
20-25 sec |
220g /300g /380g |
380g |
29g |
70-80g |
20-25 sec |
270g /350g /440g |
440g |
30g |
70-80g |
30 sec. |
270g /350g /440g |
440g |