World Brewers Championship 2018

VM i sort kaffe bryg.

Vi skal til at lære det. – ”det med at øge bevidstheden om kaffe”. Det skylder vi producent leddet og de mennesker der står bag udviklingen af den fremtidige kaffekultur.

---

Og det er alt lige fra Baristaer, kaffe ristere og forbrugeren der står i et mageløst vakuum og ikke ved om de skal dreje til højre eller venstre, eller bare hoppe af vognen. 

42 Nationale barista mestre fra hver deres respektive land, er netop på vej hjem fra Brasilien med oplevelser og med ny inspiration – og en kaffekultur der kommer til at sætte spor i den fremtidig måde at anskue kaffe på. Og vi kan ikke komme uden om det.

En af den markante nye trends i industrien er, C02 oxidering af kaffe bærrene når de er plukket. Hvor kaffen kan smage af kandiseret rom og Papaya.

En anden er udvikling af hybrider varieteter/sorter hvor smags præferencer komplimenterer hinanden. Og du kommer helt i tvivl om du nogen sinde har drukket kaffe før. FØR ÅR NUL.  Før det sorte bitter brændte forkullet til den sure eddike, gammel sok agtige smags noter.

Noget af det helt markante der synes at harmonere i konkurrencen, var valget af den/de brygmetoder der blev anvendt til at balancere smagsprofilen på de adskillige kaffesorter baristaen havde med.

Og det virker til, at den fremtidige kaffe profil kommer til at se mere homogen ud, med balance i smags oplevelse ”end at, det stikker for meget ud til det sure/versus bitre smags oplevelser. ”Så det vil sige at honningtonen harmonerer med hindbærnoten i kaffen fra Kenya”.

Den ny kronede Verdensmester fra Sweitzerland .

“Behind EMI FUKAHORI success there is a passionate farm DATERRA COFFEE in Brazil. After many years of experiments, they release this year an amazing collection of coffees called Masterpieces. We chose Laurina variety for his very clean and juicy finish.”

I det mellem liggende regnestykke, ligger der den gamle industri og trækker industrien i den modsatte retning med bitter kaffe, og markante lave priser, baseret på dårlige kvaliteter.

Vi har glemt at kaffe er et nydelsesmiddel, og ikke en overlevelses eskelir, ligesom mad ikke bare skal indtages fordi vi er sulten.

I den indledende runde som er compulsery, får vi alle udleveret den samme kaffe, som er ukendt.  Og der handler det om at brygge kaffen så den harmonere i smagsprofilen. Her ved dommerne ikke hvem der brygger kaffen. Den score følger open service, hvor vi selv medbringer egen kaffe.

Dommerne præsenteres for valg af brygmetode og valget af kaffe, som skal afvikles inden for 8 min.

Min kaffe i år til VM, er produceret i Costa Rica af Alejo Castro. Og varieteten SL 28, stammer oprindelig fra Kenya, som i 1935 blev udviklet af Scott laboratories. Den blev senere spredt i Uganda og første gang plantet i Vest Valley regionen, på farmen Volcan Azul ved Poaz vulkanen i 1550 meters højde.

Kaffen er honey processed, og plukket med 22% brix. Efter plukning er skindet blevet pealet af, hvilket efterlader en sødme af honning agtige noter under tørringsfasen.

Der findes kun 50 kg af denne kaffe i hele verden.

Smags profilen på kaffen er helt enestående. Inden konkurrencen blev kaffen serveret til adskillige kunder, for at sikre at kaffen levede op til dens forventninger.

Jeg endte med en placering som nr. 15, til trods for at jeg gik 40 sek overtid i min compulsery, hvilket giver mig 20 strafpoint, fordi jeg ikke var tilfreds med mit første bryg. Og det kostede mig desværre en finaleplads. Men jeg er yderst tilfreds, specielt fordi niveauet var så ekstremt højt, højere end jeg nogen sinde har oplevet.

Smags profil på min kaffe.

Aroma: intens sødme af karamel, honning og hindbær

Mundfylde: tør mandel, karamel, honning og chokolade

Syrlighed: hindbær og lemon

Eftersmag: fingner og sød tobak.

Brygges bedst på hario V-60 eller December dripper.