Danish Brewers Cup Championship 2018

Det blev til en flot Guld medalje i Brewers cup/sort bryg til GreatCoffee, I Aarhus sidste weekend.

Ejeren Søren Stiller Markussen, der allerede har erhvervet sig flere titler som 4 dobbelt Danmarks mester i barista, 2 dobbelt Danmarks mester i Latteart, kan nu også kalde sig ”Danmarks bedste til at brygge sort kaffe”.

I Weekenden blev der afholdt kaffefestival og DM for Baristaer i København, i Valby, i de fine lokaler Markendatiner hallen.

SCA Danmark, er den officielle organisation, der står for Danmarksmesterskaberne i Barista, Brewers cup og Cupping.


Det var et stærkt felt til DM i brewers cup i år. Den tidligere Brewers cup mester Christian, der tidligere arbejdede hos Coffeecollective, og nu hos Andersen&Millard var også med i feltet i år. Så derfor var presset ekstra markant i år.

De forskellige baristaer som deltog fra

April Coffee, Kaffeværk og Andersen&Millard fra København.

La Cabra, Mokkahouse og GreatCoffee fra Aahus

Niveauet var højt i år – og forventningerne var høje da den tidligere DM mester i sort bryg deltog igen i år. Den sorte kaffe er efterhånden ved at komme op på samme formidlings niveau, som en sommerliers formidlings evner.

Baristaens fornemste opgave er ikke kun, at præsentere og formidle kaffen, men også at vælge og anvende en teknik der fremhæver den specifikke karakter i kaffen ved brug af brygteknikker som Chemex, Hario og Aeropress.

I den indledende runde, brugte baristaerne alle den samme kaffe – for at demonstrere deres kenskabsgrad til at brygge kaffen optimalt, med egen valgte brygteknik.

I anden runde, brugte baristaerne selv deres egen medbragte kaffe bl.a. fra Kenya, Burundi, Colombia og Costa Rica. Og det med helt andre smagsprofiler end det vi kender til i dag. Den traditionelle fyldige kaffe med lang bitter eftersmag er vinket ud på sidelinjen, og ind er kaffe der spænder fra det elegante, lette og milde i sin karakter, uden af være spinkel – til det afrundede aromatiske, delikate frugtige i sin mundfølelse stærkt på vej ind i danskernes drikke vaner.

GreatCoffee, Søren Stiller Markussen brugte sin egen ristet kaffe fra Costa Rica, Honey processed Geisha, der var forarbejdet af farmeren Alejo Castro. Et samarbejde, der startede sidste år på hans årlige kaffe tur, med indkøb af årets høst og start af nye samarbejdsaftaler med forskellige farmere, rundt om i verden.

Det var et tilfældigt møde, der gjorde udfaldet. På min tur til Panama, Guatemala, El Salvador og Costa Rica sidste år cuppede/smagte jeg ca 400 forskellige kaffer sammen med 30 forskellige farmere, i Costa Rica.

Og Alejo´s kaffe lå ikke i top 20 blandt de kaffer jeg synes bedst om. Jeg kunne hurtigt fornemme at vi havde samme ideologi og tilgang til kaffe. Og lod mig overbevise om at besøge hans farm dagen efter, da jeg kunne smage hans kaffe ikke var ristet optimalt. Selvom de ca 400 kaffer var ristet fint – er det ikke helt optimalt, hvis ikke det bliver ristet helt perfekt. Da det bliver ristet efter en bestemt protokol.

Jeg Kunne jeg godt fornemme at hans kaffe havde mere potentiale, end det jeg smagte og indvilgede i at besøge farmen, selvom min tid var knap. Hans nærmest Jyske tilgang, gjorde mig rigtig nysgerrig.

Kaffefarmen har en lang tradition og historik. Familien Castro har drevet Vulcan Azul igennem 5 generationer. Og har de sidste par år, udviklet sig til at være en af de bedste i kaffefarme i Costa Rica. Familien har tilmed indvilget i at bevare de 1500 hektar jord til et økologisk natur resevat.

Efter mit besøg på farmen, var jeg så mættet af indtryk og oplevelser efter at have smagt på forskellige eksotiske kaffebær, at det endte med at jeg købte 6 forskellige Arabica varieteter fra hans farm, fordi jeg havde et ønske om at formidle hans fantastiske kaffe i mit risteri og kaffebar.

Farmeren Alejo Castro producerer noget af det bedste kaffe i verden, og har gang på gang placeret sig i toppen, ved Cup of Excellence i Costa Rica.

Geisha kaffen som Søren anvendte til DM, er dyrket i 1620M på Poás Vulkan, i regionen Vest Vally. Årets høst som landede hos Søren for 3 uger siden, er der kun produceret 15 kg af. Og han er den eneste i verden der besidder denne kaffe.

Den beskrivelse som Søren brugte på kaffen var:

Aroma – Sød og intens; honningristet havre og Papaya

Mundfølelsen – blød og elegant; Papaya, fersken og jasmin

Krop/body: karamel og honning ristet havre

Frugt/Syrlighed; Mandarin og hyben

Eftersmag; Lemon, hyben og Kamilla.

Kaffe blev brygget på én teknik der hedder Hario/som betegnes som dripcoffee/handbrew eller filter kaffe V/60 med Pour over teknik, som er hældeteknikken.

Søren Stiller Markussen er én af de eneste i verden, der både sourcer, udvikler, rister og brygger sin egen kaffer. Indtil videre er der ikke andre baristaer i Danmark, og kun få internationalt, der både kan riste og brygge kaffen til en guldmedalje. Og han har snart på godt jysk bevist ”at han faktisk er ret god til det”. Søren er en kendt og anerkendt profil i udlandet, og tiltrækker mange kaffe elskede turister til Aarhus, fra hele verden.

I 2017, investerede GreatCoffee i en ny kaffe rister, af mærket Loring Falcon fra USA som koster ca. DKK 1.000.000. Det overordnet mål var at spare på energi, forbedre miljøet – men først og fremmest fremtids sikre, en mere nuanceret smagsprofil, på hans kaffer fra hele verden.

Guldmedaljen var derfor en tilkommen gevinst oven i den store investering.

Søren Stiller Markussen, kan efterhånden også snart tilråbe sig titlen som den barista i Europa, der har flest titler i kaffebrygningens kunst.

Siden 2007, har Søren ligget i toppen af de bedste baristaer nationalt og internationalt. I 2016, blev han som den første dansker udvalgt til at riste kaffer til Verden mesterskabet i Cup tasters Championship. Som er en anerkendelse for hans dygtige tilgang til kaffe. Og i 2017, blev han endnu engang valgt til at stå for setup/organiseringen til afholdelse af World Cup Tastes Championship.

Stiller's Coffee, Aarhus